Uppfödningen

Om BirkenBalder's

Under många år gick uppfödningen, både vad gäller kanin och guldhamster, under namnet Zvintos. Det namnet hade sitt ursprung i den första dvärgvädur jag ägde, en blå hane vid namn Lonlys Zvinto. När jag nu startade upp med kaniner igen efter ett par års paus kände jag att jag ville ha ett namn som fungerar lika bra till kaninuppfödningen som till mitt pyssel och sömnad. Då föddes BirkenBalder’s. Själva namnet är en hopslagning av min sons namn och vår allra första hunds namn.

Målsättning

Hälsa: fokus är och har alltid varit hälsa, både fysisk och psykisk. Temperament och en hälsosam kanin är alltid mitt prio.

Kroppstyp: rent utseendemässigt är mitt mål i nuläget att få in bättre typ på dvärgvädur rex. Där är planen att använda mig utav normalpälsade dvärgvädurar med bra typ.

Päls: kvalitén på rexpälsen behöver såklart också fortsätta förbättras och förhoppningsvis kan detta göras utan att behöva korsa in ex rasen Liten rex eller Rex. Men om det krävs inkorsning framöver så är jag inte främmande för detta, även om det innebär mer jobb med att få till rätt typ igen.

Färg: jag funderade länge över vad mitt slutliga färgmål är. Eftersom rexpälsen gör att en del färger ser annorlunda ut, framförallt vilttecknade, kom jag fram till att det skulle vara enfärgat. Till slut föll valet på färgen beige. På vägen mot slutmålet kommer det säkerligen dyka upp en del både blå- och brunbaserade färger.