Besök i kaningården

Skötselråd

När du får hem kaninen är det bra att låta den vänja sig vid sin nya omgivning i lugn och ro. Låt
kaninen vara i sin bur tills du märker att den börjat vänja sig. Då kan du försiktigt börja introducera
den för ev. andra husdjur som finns i familjen. En kan in blir ungefär i genomsnitt 6 8 år gammal
beroende på ras , men kan bli så gammal som 12 13 år. Så bered dig på många härliga år
tillsammans.

Detta råder det ganska mycket delade meningar om. Har man enbart kaniner till sällskap finns möjligheten att ha flera kaniner av olika kön, eftersom dessa kan kastreras. Vill man börja med en kanin rekommenderar jag personligen att välja en hane, då jag upplever att dessa är enklare att få tama och har ett jämnare humör än honor. Att komma ihåg är dock att det såklart kan skilja mellan individer!

Har man honor kan de gå tillsammans i grupp, hur många beroende på individerna och den totala ytan. Ju större yta desto större chans att de kommer överens.

Som uppfödare önskar jag såklart kunna ha en bra relation till mina köpare och vill gärna få lite uppdateringar om hur det går med den nya familjemedlemmen. Du/ni får väldigt gärna skicka bilder lite då och då via mejl, facebook eller instagram. Tveka inte att höra av dig/er om det är några funderingar eller om något har hänt. Om kaninen skulle a vlida eller blir sjuk får ni gärna meddela mig detta utifall det kan ha betydelse för min framtida avel.

Vid köpet är kaninens klor klippta om det behövts, framtänderna är kollade och kön är fastställt genom upprepade kontroller. Om kaninens kön trots de t skulle vara felaktigt har ni möjlighet att lämna tillbaka kaninen och få pengarna tillbaka, om så önskas. Detsamma gäller om det upptäcks något bettfel som bevisligen är ärftligt.

Kaniner kan man ha både inomhus och utomhus. Oavsett så kräver den en bra bur. Minsta måttet för din kanin, som bör väga under 2 kg, är 0.5 kvm. Minsta sidan får inte vara mindre än 50cm, höjden ska också vara minst 50cm. En större bur än minimimått är alltid att föredra! Gärna minst 0,7 kvm stor samt lite bredare och högre. Hos mig bor dvärgvädurarna på minst 1 kvm.

En bur som står utomhus bör vara välbyggd, med tre täckta sidor, och stå vindskyddat. Kaniner är känsliga för drag. Som bottenmaterial kan du använda kutterspån, torv, toalätt eller liknande. Kutterspån och torv är att föredra om buren står utomhus, även andra bottenströ såsom hampaströ och liknande kan man också använda. Ovanpå funkar det bra att ha ett lager halm. Halm är bra då det håller kaninen sysselsatt, samt värmer bra om vintern.

Rengöring görs vid behov. Har man en kanin som är renlig utav sig och går på låda, underlättas städningen avsevärt. Det räcker då att man tömmer hörnet/toalådan en gång om dagen, för att sedan städa ur hela buren när det behövs. I buren ska det enligt lag finnas antingen en sitthylla hus eller annat likvärdigt. Det ska vara så stort att kaninen kan få plats att ligga på den samt sitta rak både ovanpå och under . Man kan bygga i olika material och utföranden.

Kaninen ska alltid ha tillgång till färskt vatten och bra hö. Hö som dammar är inte bra eftersom kaninen då kan få ner det i luftvägarna. Att köpa hö från en bonde/hästägare tycker jag brukar vara bästa alternativet då kvalitén tenderar att vara mycket bättre och det blir dessutom billigare. Granngårdens hö på bal/i säck är också bra. Kraftfoder kan ges en eller två gånger om dagen, lite beroende på vad som funkar bäst. Kraftfoder består av antingen ren pellets, eller pellets blandat med ex havre och torkad persilja. Aldrig gnagarblandning!

Jag brukar ge kaninungarna någon dl fram tills ungefär 4-5 månaders ålder. Därefter brukar jag minska på mängden lite varje vecka, tills den hamnar på mellan någon matsked upp till 0,5 dl. Dock får man anpassa lite efter individen och vilken kvalité höet har. Vissa kräver större mängd eller mindre mängd för att hålla sig i bra hull. Det viktigaste är dock att inte ge så pass stor mängd att kaninen börjar äta mindre mängd hö. Höet är viktigast att kaninen får i sig eftersom det hjälper kaninen att hålla både mage och tänder i trim, medan pelletsen bara är ett komplement.

När det gäller grönsaker så finns det en mängd olika man kan ge till kaninen. Vad som är viktigt att komma ihåg är att små kaninungar har känslig mage och ska vänjas försiktigt vid allt nytt. En liten bit i taget tills magen är van. Exempel på grönsaker är: morötter (ganska sött, så bara ibland), palsternacka, paprika, spenat, sparris, sockerärtor och tomat. Det är även ok att ge broccoli, blomkål, sallad och gurka i små mängder. Sallad och gurka ska man inte ge för ofta då det innehåller en hel del vatten som kan göra kaninen lös i magen. Förutom grönsaker finns en massa örter, frukter och bär som går bra att ge. Örter: basilika, mynta, persilja, krasse, dill, lavendel, kamomill, citronmeliss, brännässla. Frukt & bär: hallon, blåbär, lingon, jordgubbe, björnbär, äpple, päron, melon, banan m.fl. Blommor: äppelblomster, ringblomma, kamomill, maskros, tusensköna, rosor, solros, groblad osv.

Mina får en blandning av Krafft Performance Low Starch pellets och deras müsli. Det går alldeles utmärkt att köpa enbart pelletsen eftersom de enbart säljs i säckar om 20 kg vilket alla kanske inte vill köpa när man bara har en kanin. Detta fodret säljs för övrigt på Granngård en och är egentligen ett hästfoder, men har ett innehåll som även passar kanin.

Kaniner är renliga djur och behöver inte badas. Om kaninen smutsat ner sig och inte kan få bort det själv, går det bra att ta en handduk och blöta och försöka torka bort. Gäller det t.ex fasttorkat/kletigt bajs i rumpan kan man försöka med blöt handduk. Går inte det brukar jag skölja rumpan under kranen samtidigt som jag mjukar upp/lossar på bajset. Efteråt är det väldigt viktigt att kaninen är helt torr, speciellt om de n bor utomhus, annars finns en risk att den blir förkyld.
 
Kloklippning är viktigt och görs efter behov, lite beroende på hur mycket kaninen själv sliter ner sina klor. Har kaninen ljusa klor brukar det inte vara några problem att se pulpan. Klipp 1 2mm ifrån pulpan. Vill kaninen inte vara still kan man linda in den i en handduk och ta ut en tass i taget eller ta hjälp av någon annan som kan hålla medan man klipper . Har kaninen mörka klor och man har problem att se var pulpan är kan en liten ficklampa hjälpa. Ifall ni har problem att klippa klorna och bor i närheten, kan ni höra av er till mig och få hjälp.
 
Pälsvård är ingenting som behövs särskilt ofta på en normalpälsad kanin, förutom när den fäller. Då kan det vara bra att använda en kam, karda eller borste för att hjälpa kaninen att få bort den lösa pälsen. Bor kaninen inomhus är det viktigt att se till så att det inte finns någonting kaninen kan skada sig på, såsom vassa kanter eller liknande. Var även noga med att gömma kablarna så inte kaninen kommer åt dem.åt dem. Har man inte möjlighet att låta kaninen rastas inomhus, kan man ta på den sele och koppel och ta en tur utomhus. Naturligtvis går det också bra att rasta kaninen i en hage.

Misstänker du att din kanin är sjuk vänd dig i första hand till en kunnig veterinär. Även uppfödaren och andra kaninkunniga kan man vända sig till för råd. En kanin kan drabbas av flera sjukdomar varav diarré, förstoppning, snuva, rinnande ögon och kvalster av olika sorter är dem vanligaste. Diarré kan orsakas av för snabbt foderbyte, vilket även kan orsaka trumsjuka. Därför är det viktigt att alltid vänja kaninen långsamt vid all ny mat. Har kaninen fått diarré brukar man ta bort kraftfodret och enbart utfodra med hö och vatten. Det är viktigt att kaninen får i sig vätska, speciellt små kaniner, så att dem inte drabbas av vätskebrist. På en liten kanin kan diarré vara väldigt allvarligt.

Förstoppning kan ha flera olika orsaker. För att få bukt med förstoppningen ska man se till så att kaninen får i sig massor med vätska och motioneras. Man kan även hjälpa till att försiktigt massera magen. Men det bästa är att snabbt höra av sig till veterinär för rådgivning och undersökning. Veterinären kan då skriva u t ex Primperan som är mag- och tarmstimulerande.

Rinnande ögon kan bero på att kaninen stått i drag, fått hårstrå/höstrå/halmstrå i ögat eller är förkyld. Är vätskan klar (genomskinlig) och vattnig beror den mest troligt på drag och kaninens bur bör flytta s till en dragfri plats. Badda med sterilt vatten eller koksaltlösning i några dagar. Blir det inte bättre bör man åka in till veterinären. Är vätskan istället tjock och gulvit, eller om kaninen har tjockt gulvitt snor bör man kontakta veterinär omgående för då behöver kaninen antibiotika.

Ibland kan dock nosen vara lite fuktig utan att det innebär sjukdom. När det är väldigt varmt kan det hända att nosen blir lätt fuktig då kaninen vickar på nosen så pass mycket. Detta brukar gå över när det blir svalare. En stressad kanin kan även få fuktig nos. Var dock uppmärksam så att inte kaninen börjar nysa ofta och/eller får tjockare snor alternativt om nosen är fuktig under en längre tid samt om det finns torkat kladd på insidan av tassarna. Det är tecken på att kaninen mest troligt är förkyld.

Får kaninen en kal fläck mellan skuldrorna, med gulaktiga mjällflagor, har den troligen mjällkvalster. Det är inte alltför ovanligt på kaniner och vissa får det i samband med fällning. Kontakta veterinär för rådgivning om vilka medel som kan användas för att behandla hemma, innan man behöver åka in.

Vill även tipsa om en bra bok när det gäller kaniner. Denna är skriven av erfarna
kaninägare/uppfödare och släpptes i slutet av 2018. Boken heter Sanningen om kaniner och säljs
både i vanligt format samt digitalt. Köp den här.

Köpinformation

Funderar du på att köpa kanin från mig? Vad roligt! Här nedan hittar du en del bra att veta innan köpet. Om det är något du funderar över skicka då gärna ett mail.

När du hittat en kull eller kanske till och med en särskild individ du är intresserad utav börjar du med att skicka ett mail där du talar om vem du är, vilken erfarenhet du har av kaniner, om hemmet som erbjuds och vad för typ av kanin du är intresserad utav. Med detta syftar jag på om kaninen ska vara till sällskap eller kanske utställning och/eller avel. Detta för att kunna erbjuda rätt kanin till rätt hem. I vissa kullar kan det vara så att uppfödare har förtur, detta för att vi är ganska få som föder upp dvärgvädur rex med stamtavla.

Efter mailet är skickat hör jag av mig så snart jag har möjlighet. Du kommer då få veta om du är aktuell som köpare eller inte.

Löpande information om kullen brukar läggas ut på sociala medier och kommer från och med nu även läggas ut i bloggen här på hemsidan. Jag kommer således inte att skicka löpande information och uppdateringar till alla köpare via mejl.

När ungarna är mellan 4-6 veckor hör jag av mig till varje utvald köpare gällande vilken unge som är aktuell för dem. Det kan vara den man lämnat intresse för, men det kan även vara en annan unge ur kullen lite beroende på vilken som passar köparen bäst. Efter köparen fått detta mail önskar jag svar inom 48 timmar gällande om man vill köpa den unge som erbjuds eller ej. Har man inte svarat inom den tiden går jag vidare till nästa köpare.

Kaninungen är sedan redo att flytta tidigast vid 8 veckors ålder, inte tidigare!

Vad gäller transport så är det köparens ansvar att ordna med detta! Jag vill dessutom veta i god tid vilken dag och tid som kaninen kommer att hämtas. Detta eftersom jag såklart har ett liv vid sidan om kaninerna också. Önskar man att kaninen stannar kvar hos mig i några dagar extra efter den är leveransklar av logistikskäl är detta något som vi i sådana fall får diskutera.

Jag förväntar mig att man visar sitt intresse och svarar på det jag skickar så snart som möjligt. Har man inte hört av sig inom en vecka tar jag således för givet att man inte längre är intresserad och kaninungen kommer då således att säljas till någon annan!

En kanin kommer från och med 2022 kosta 750 kr. Detta är då för en omärkt med härstamningsbevis (icke godkänd färg/teckning) eller ringmärkt med stamtavla. Önskas öronmärkning tillkommer kostnaden för att få det gjort hos veterinär.

Jag håller på att undersöka möjligheten att få ungarna hälsokollade innan leverans. Om så är fallet kommer såklart detta påverka priset.