Crafts

Fotografering

Jag har väl mer eller mindre fotograferat så länge jag kan minnas. Till en början hade jag en gammal analog kamera och det blev en hel del fotografier, även om kvalitén inte var särskilt bra. När jag fick min första digitalkamera övergick jag mer till att fotografera mina djur och naturen runtomkring mig. De kompakta digitalkamerorna på den tiden lämnade väldigt mycket att önska och det gör väl i och för sig en del av dem nu också. Efter ett par år köpte jag min första systemkamera, en Nikon D40 och det kändes som om en helt annan värld öppnades! Äntligen gick det att få till bilderna så som jag ville. För ett par år sedan uppgraderade jag mig till en Nikon D7000 men fick för något år sedan inse att den i längden blev för tung för mig att fotografera med, som har lite sämre armstyrka. Detta gjorde att jag bytte till en Panasonic Lumix GX-800K och den är otroligt smidigt att handskas med. Såhär i efterhand saknar jag dock de mer manuella inställningarna. Tanken är att i framtiden införskaffa ett Panasonic kamerahus som även fungerar ihop med mina micro 4/3 objektiv.

Motiven jag fotograferar är till 90% mina egna djur som jag har eller haft tidigare. Ibland besöker jag någon hund- eller kaninutställning och fotograferar. Drömmer om att kunna fotografera lite kullar, ex hund eller katt, samt även vuxna djur så småningom.

 

Sömnad

Detta är en hobby som kommit nu på senare år. I skolan var syslöjden en pest och jag hade skitsvårt att klara av lektionerna. Efter jag och min man skaffade hund kom tankarna om att kunna sy egna halsband. I början lånade jag en symaskin utav mina föräldrar, en gammal Husqvarna Zig Zag. Därefter köpte jag mig en egen, en Singer Confidence. Fick några få stuvbitar med trikåtyg av svärmor och det var bra mycket roligare att sy i än vanliga stumma tyger. Efter ett tag insåg jag dock att det inte räckte med en vanlig symaskin, så en Juki overlock fick flytta hem till mig. Därefter har sömnaden utvecklats ordentligt! Nu är majoriteten av det jag syr i just trikå, oavsett om det är till två- eller fyrbenta. Allting jag tillverkar gör jag som en hobbyverksamhet. Detta innebär för det första att det kanske bara blir några enstaka saker som säljs och för det andra betyder det att jag inte tillverkar något på beställning. Drömmen är dock att en dag kunna göra om detta till ett företag.

Vinyltryck

Att hålla på med vinyltryck är något av det roligaste jag vet faktiskt. Det ligger mycket jobb bakom, men oj så skoj det är att se det färdiga resultatet. Till min hjälp har jag en skärmaskin som hjälper mig att skära ut vinylerna, närmare bestämt en Silhouette Cameo 2 som jag köpte för ett par år sedan. Tidigare satte jag fast trycken med strykjärn men upptäckte att jag var för svag i armarna för att få de att sitta ordentligt, så förra året införskaffade jag en värmepress – en Secabo tc2.

Jag sysslar främst med så kallad HTV (heat transfer vinyl), men det finns även klistervinyl som man kan sätta på olika skapelser, till exempel en bil. Utöver det kan maskinen även skära ut motiv i tyg och cardstock, samt klistermärken genom så kallad print and cut. Dock har jag inte provat varken tyg eller cardstock ännu.